СЕЋАЊА ГРЧКИХ СТАНОВНИКА О ЖИВОТУ У БУЉКЕСУ

СЕЋАЊА ГРЧКИХ СТАНОВНИКА О ЖИВОТУ У БУЉКЕСУ

Архив Војводине у мају отвара изложбу о Грцима који су после Другог светског рата неколико година живели у близини Новог Сада, тадашњем Буљкесу (Маглићу). Како је највећи број грчких породица после 1949. године напустио Југославију, готово да није остао никакав траг о њиховом животу у овом војвођанском месту. Документа која поседује Архив била су полазна тачка даљег истраживања које је одвело ауторе пројекта и изложбе „Грци у Војводини 1945–1949”, архивисте Љиљану Бубњевић, Жељка Радаковића и др Драгану Катић, у мало планинско место на северу Грчке по имену Нотиа.

Током дводневне посете Нотији и околним местима, са великим ентузијазмом су архивисте, заједно са сарадником из Маглића, дочекали некадашњи становници Буљкеса и њихови потомци. Пуни емоција, носталгије и живог сећања на живот у Буљкесу, прихватили су да сниме неколико интервјуа, од којих се посебно издвојио разговор са деведесеттрогодишњим Јоргосом Тилкиаридисом, који је као избеглица из ратом захваћене Грчке, дошао у Југославију и неко време радио у штампарији у Буљкесу, у којој су се штампале новчанице, буљкески динари, које су се користиле у овој специфичној заједници, новине Глас Буљкеса, уџбеници за грчке ученике и друго.

У центру суседног града Аридее снимљени су разговори са живим сведоцима и потомцима становника Буљкеса, попут ћерке учитеља Саваса Кахриманидеса, а своје успомене изнели су и становници Нотије, Илијас Капајанидис, Теодорос Ермидис, Петрос Лиапис, Мариа Лазаридис и други.

Тематска изложба Архива Војводине настојаће да оживи сећање на Грке у Војводини и на једну епизоду у историји послератног периода, која мада помало заборављена, ипак је оставила траг у европској прошлости и повезала неколико држава и народа.

Изложба ће бити отворена у петак, 12. маја 2023. године у 12.00 часова у Архиву Војводине и моћи ће да се погледа током манифестације „Музеји за 10”, односно до краја маја.

Scroll to Top