Aрхивски пикник

ШЕСТИ АРХИВСКИ ПИКНИК У БУДИМПЕШТИ

Дана 17. јуна 2023, у организацији Архива Будимпеште, одржан је шести по реду Архивски пикник. Манифестација је међународног карактера, и за циљ има представљање делатности архива Мађарске и региона широј публици. По позиву Градског архива Будимпеште, манифестацији су присуствовали директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, конзерватор-рестауратор Маја Јокмановић, виши архивист Шаролта Картаг Миладинов и Владимир Мучибабић.

На штанду Архива Војводине су представљена нова издања књига на српском, мађарском и енглеском језику, која су привукла велику пажњу и интересовање посетилаца.

За најмлађе посетиоце смо припремили радионицу израде накита, на којој су деца показала велику вештину, маштовитост и умеће приликом израде. Такође, деца су на радионици имала прилику да самостално осликавају папирне бродиће.

На манифестацији су учествовали и колеге из установа: Градски и Покрајински архив Беча, Архив за савремену историју, Цирих, Архив града Хајделберга, Градски архив Братиславе, Историјски архив Сомбор, Историјски архив Сента, Историјски архив Службе државне безбедности, Национални архив Мађарске, Архив жупаније Хајду-Бихар, Архив жупаније Бекеш, Архив Будимпеште, Градски архив и истраживачки институт Секешфехервара, Градски архив Ђер, Градски архив Татабања, Радајски архив реформатског црквеног округа Дунамелек, Архив  реда Дружбе Исусове, Евангелистички архив, Историјски истраживачки институт и архив ВЕРИТАС ЕЛТЕ БТК Одељење за историју и помоћне науке, Удружење мађарских архивиста и Мађарско удружење архива високог образовања.

Манифестација обилује богатим програмом за децу у виду луткарских представа, мини зоолошког врта, радионица из области књиговезачког заната, итд. Одржане су и радионице за будуће архивисте, као и предавања и практични савети о истраживању порекла породице.

Scroll to Top