2016. „Солидарност“ у Архиву Војводине

Покрајински секретар за културу и информисање, господин Славиша Грујић, отворио је, пред многобројним гостима, изложбу „Плакати солидарности 1980-1989“, 23. фербруара 2016. године, у галерији Архива Војводине, у организацији Амбасаде Пољске и Color Press Grupe.

Покрајински секретар за културу и информисање, господин Славиша Грујић, отворио је, пред многобројним гостима, изложбу „Плакати солидарности 1980-1989“, 23. фербруара 2016. године, у галерији Архива Војводине, у организацији Амбасаде Пољске и Color Press Grupe.

Аутор, Народни центар за културу у Варшави, изложбом плаката подсећа на врло буран и важан историјски тренутак Пољске, формирање и деловање антибирократског социјалног покрета „Солидарност“.

На отварању изложбе, која ће трајати до 29. фебруара 2016. године, говорили су и госпођа Јоана Будишин, аташе за културу Амбасаде Пољске и господин Роберт Чобан, председник Color Press Grupe.

 


 http://www.vojvodina.gov.rs, среда 24. фебруар 2016. године

Отворена изложба „Плакати Солидарности“ у Архиву Војводине

Изложба „Плакати Солидарности“ синоћ је отворена у Архиву Војводине, а поставка плаката трајаће до 29. фебруара. Ову несвакидашњу збирку радова насталих у периоду 1980 – 89. године у Пољској, као први некомунистички контролисани синдикат у државама Варшавског пакта чини 30 плаката. Ова изложба је и документ времена ванредног стања у Пољској, као и ондашње свакодневице и друштвено- културних прилика, које као такве се издвајају невероватном јачином уметничког израза, емотивним набојем и једноставношћу графичких форми.
Изложбу су званично отворили покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, директор Цолор Пресс Групе Роберт Чобан и аташе за културу Амбасаде Пољске у Србији Јана Будишин.
Отварајући изложбу секретар Грујић је нагласио да време у којем су настајали плакати солидарности, било је време промена и жеље за неком новом Европом у тадашњој Пољској. На њима сада можемо да видимо оно што заправо плакати и јесу, а то је једноставна форма, јасна порука и жеља за променом.
Роберт Чобан је подсетио да порука која се и данас види на овим плакатима из 80-их година јесте слобода. Слобода у сваком смислу, нарочито слобода јавне речи и праве солидарности. Иако су прошле године, нагласио је Чобан, ови плакати и даље носе поруку о идеалима слободе, солидарности и слободи људи.
Јана Будишин је подсетила да су плакати подсећање на та времена са јасна три садржаја од којих се плакати састоје. Једна је информација, други илустрација и трећи инспирација и сва три су садржана у ових 30 плаката који су данас пред нама и говоре о историјском преокрету Пољске, а које је сачувао и данас пред нас поставио Народни центар за културу у Варшави.


www.nshronika.rs, среда 24. фебруар 2016. године

“Солидарност” и “Пољска у мом срцу” међ’ Новосађанима

Scroll to Top