Стручна радионица у Бечу

Стручна радионица у Бечу

У периоду од 6. до 8. новембра 2019. године, у просторијама Визенталовог института за студије Холокауста у Бечу (Wiener Wiesenthal Institut für Holocaust Studien), одржана је радионица „Даљински приступ Аролсен архиву из Беча“ (Remote Access to the Arolsen Archives from Vienna). Радионици је присуствовао и представник Архива Војводине, архивист Александар Бурсаћ.

Радионица је организована са циљем да се учесници, њих шеснаест, претежно из Аустрије и околних земаља, обуче за коришћење грађе Аролсен архива помоћу властитих рачунара, а путем даљинског приступа. Аролсен архив је међународни центар који садржи највећу количину архивске грађе о жртвама нацистичких прогона, преко 30 милиона докумената, од којих је већина дигитализована. До сада, ову грађу је било могуће истраживати једино у седишту Аролсен архива, или у некој од његових седам партнерских институција.

Радионица се показала као веома корисна, обзиром да је већина учесника успела да нађе документе неопходне за пројекте на којима раде. Поред стечених знања, успостављени су и професионални контакти, па је тако и иницирана сарадња између Архива Војводине и Аролсен архива, чији би циљ била размена дигитализоване грађе и стручних искустава.

 

Scroll to Top