СУБОТЊИ РАЗГОВОРИ У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ – 14. МАЈ

СУБОТЊИ РАЗГОВОРИ У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ – 14. МАЈ

 

Нови Сад, 14. 5. 2022.

Трећа сезона догађаја Суботњи разговори је отворена, а тема је била Новосадски балет.

У живом разговору који је водила новинарка Весна Фаркаш, Габријела Теглаши Јојкић, председница Удружења балетских уметника Војводине, наставница класичног балета и ауторка њига о балету и Бранислав Лучић, фотограф, дочарали су нам догађања из балетског „бекстејџа”.

Присетили смо се оснивања Балета у Српском народном позоришту и Марине Олењине, којој је, уз иницијативу и трогодишњу посвећеност Габријеле Теглаши Јојкић, подигнут споменик на Позоришном тргу у Новом Саду.

Низале су се анегдоте из балетског света… Балерине и балетани вежбају сваки дан, играју представе, немају времена за „обичан” живот док су активни, јер један дан паузе у вежбању значи три дана надокнаде. Живе са жуљевима и способни су да издрже невероватну бол. Балерине су училе да штрикају током проба, јер су имале време када се ништа друго није могло радити, а морале су да чекају свој ред. Суревњивост међу играчима је знала да створи бруталне дворске игре, тако да су танушне пахуљице проналазиле стакло у својим балетским патикама, сакривани су им костими да не би изашле на време на бину…

Други фокус разговора је био на балетској фотографији, која је захтевна на свој начин. Фотограф мора познавати и волети балет. Бранислав Лучић нас је подсетио на времена када се радило са филмовима и веома лимитираним могућностима да се балетски покрет забележи и балет је до појаве дигиталних фото-апарата кубурио са количином расположивих фотографија, јер их је једноставно било мало.

Музички део програма Ј. С. Бах: Виолин Соната бр. 3, 3. став Ларго и Николо Паганини: Caprice No. 21 извео је виолиниста Адам Хабрам, матурант средње музичке школе „Исидор Бајић” из Новог Сада који се виолином бави од своје шесте године, а од јесени наставља школовање на Музичкој академији у Ротердаму, Холандија.

Суботњи разговори су уврштени у званични програм манифестације Музеји за 10.

Координација и организација у име Архива Војводине: Љиљана Бубњевић, виши архивист

Организатори: Херор Медиа Понт, Архив Војводине и Центар за развој мањинских и локалних медија

Покровитељ: Управа за културу Града Новог Сада

Више о догађају на Фејсбук страници Суботњи разговори.

Извор: Херор Медиа Понт

Фото: Чила Давид / Dávid Csilla

Scroll to Top