СВЕЧАНО ОТВОРЕНА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ,,KОНЦЕРТНА ФОТОГРАФИЈА” АУТОРА ЖЕЉКА САВИЋА И УРУЧЕНЕ ГОДИШЊЕ НОВИНАРСКЕ НАГАРАДЕ

 

Дана, 26. маја. 2022, у Галерији Архива Војводине свечано је отворена самостална изложба фотографија  „Kонцертна фотографија”, аутора Жељка Савића.

Изложбу су организовали Арс академија, Удружење новинара Војводине и Нових медија, из Новог Сада.

Др Душанка Комненић, кратко се обратила присутнима, указујући на захтеван задатак који је аутор имао пред собом када се определио за жанр концертне фотографије код које је највећи изазов управо бележење доброг снимка у стално промењивим условима, обично без блица, да би се сачувала аутентична атмосфера и израз извођача. Ликовни приказ др Душанке Комненић, који читамо у каталогу, на највернији начин осликава  опус који је јуче био пред посетиоцима изложбе:

,,Жељко Савић, мајсторски превазилази све изазове и доноси нам концертна искуства која доживљавамо баш као да смо присуствовали догађају. Ово су фотографије које једва чекамо да видимо, које нас поново воде кроз проживљене тренутке и које сликају атмосферу за све оне који нису искусили лепоту истих. […] Ово су фотографије непоновљивих, ефемерних делова секунде које су чиниле један једини такав концерт. […] Жељко Савић нас виртуозно води кроз концертну чаролију, бирајући тренутке који на врло илустративан начин показују тон и емоцију догађаја. Важна карактеристика Жељкових концертних фотографија је да овде није реч само о бележењу фигурације, већ и о присуству апстрактне категорије коју препознајемо као атмосферу или емоцију. Због тога серију Жељкових фотографија посматрамо изнад оквира документарности, те их сврставамо у својеврстан уметнички израз. Гледајући фотографије које нам Жељко представља, чујемо и музику. То је крајњи циљ који фотограф и гледалац очекују од концертне фотографије. Жељко Савић нам доноси ово искуство у изобиљу.”

Бројним посетиоцима и колегама срдачно се обратио  и сам аутор.

Догађај је у уводном делу својим наступом музички употпунио Јовица Панић-Јоле, академски сликар и мултимедијални уметник.

Након отварања изложбе, уследило је уручење годишњих новинарских признања истакнутим новинарима и медијским радницима од стране Удружења новинара Војводине и Нових медија. Програм доделе награда водио је Љубенко Звиздић, новинар РТ Војводина.

Жири у саставу: Др Жарко Димић, историчар; проф. мр Сибила Петењи Арбутина; проф. фотографије мср Жељко Савић, новинар и уредник ТВ Арс медија; Драгољуб Радић, новинар; Светозар Иконов, слободни новинар; Биљана Диковић, новинар –

одлучио је, да додели  признања  следећим новинарима и медијским радницима:

 

Награда за животно дело „Димитрије Давидовић”, додељена је заслужним новинарима из области медија и новинарства:

 

Др Неђи Даниловићу, помоћник начелника Војног кабинета председника Савезне Републике Југославије, задужен за Врховни савет одбране, државни протокол и медије, члан УНВИНМ;

Др Биљани Ђоровић, дугогодишњи новинар и уредник Радио Београда 2, члан УНВИНМ;

Миодрагу Мији Илићу, новинар, један од оснивача листа Вечерње новости, радио на ТВ Београд, члан УНВИНМ.

 

Награда за новинарство и нове медије „Змај”, која се додељује заслужним новинарима и медијским радницима који раде на телевизији, радију, порталима и сл., додељена је:

Душану Кнежићу, новинару Дневника, члан УНВИНМ

 

Награда за фотографију: уметничку и документарну „Анастас Јовановић”, додељена је заслуженим фотографима:

Проф. др Душанки Комненић, члан УНВИНМ (уметничка);

Душку Завишићу, дипломирани новинар и ратни фото-репортер (БИХ), члан УНВИНМ (документарна);

 

 

Награда за карикатуру или плакат – додељена је заслуженим карикатуристима          

и дизајнерима:

Илији Берићу, карикатуриста, члан УНВИНМ (карикатура);

Мр Ненаду С. Лазићу, председник УО УПИДИВ-а, члан УНВ (плакат)

                                                                                                         

Награда за младо новинарско перо – која се додељује заслуженим младима новинарима, дизајнерима или фотографима који раде у области нових медија, додељена је:

Стефану Димитрију Димићу,  студенту мастер студија на Академију уметности у Новом Саду, департман Аудио-визуелних медија, Смер камера, члан УНВИНМ

Scroll to Top