СВЕЧАНО ОТВОРЕНО МЕЂУНАРОДНО ЕКСЛИБРИС БИЈЕНАЛЕ – ЕМИР КУСТУРИЦА

СВЕЧАНО ОТВОРЕНО МЕЂУНАРОДНО ЕКСЛИБРИС БИЈЕНАЛЕ – ЕМИР КУСТУРИЦА

Дана 2. фебруара 2023. године у Архиву Војводине, пред бројном публиком, свечано је отворена међународна изложба мале графике – екслибриса посвећена Емиру Кустурици. Тематску изложбу под називом „Међународно екслибрис бијенале – Емир Кустурица” организовало је и приредило Екслибрис друштво Војводине, које је до сада организовало три међународне и десет домаћих изложби екслибриса.

Екслибрис друштво Војводине основано је 1997. године у Новом Саду ради остваривања циљева у области екслибриса (графике малог формата – књижног листића) као ликовне, уметничке, културне и историјско-цивилизацијске категорије. Бави се проучавањем и промоцијом традиције екслибриса на територији Србије, подстиче продукцију савременог екслибриса организовањем тематских изложби и предавања о екслибрису, и остварује сарадњу са екслибрис удружењима у Републици Србији и иностранству (Светска асоцијација екслибрис друштава – FISAE). Посебну пажњу Удружење посвећује укључивању што више младих уметника у реализовање изложби и има сарадњу са неколико уметничких школа из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Речима добродошлице присутнима се обратио др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, изразивши задовољство што је љубав према уметности и књизи окупила публику у толиком броју, уз присуство ученика Школе за дизајн „Богдан Шупут” у Новом Саду.

У име Министарства културе Републике Србије присутнима се обратио и проф. Милета Поштић, посебни саветник министра културе, а потом и др Жарко Димић, директор огранка Архива САНУ у Ср. Карловцима.

У свом тексту симболичног назива „Екслибрис – чувар невидљивог и видљивом”, уредник Весна Башић о изложби и њеним ауторима каже следеће:

Изложба која је данас пред нама, има међународни карактер, а задата тема за уметнике, била је, Емир Кустурица. Овај уметник, раскошног талента, ренесансног образовања и поливалентних интересовања, био је инспирација за графичко и ликовно обликовање екслибриса, а избор тематске поставке, потписују Олгица Стефановић и Душан Салатић. Данас су пред нама екслибриси 63 аутора из 21 државе широм света и 135 оригиналних графичких отисака. Уметници са свих меридијана из нашег времена, попут блеска осветљавају различите аспекте јавног и тајног живота човека и друштва. На овој изложби импресионира ширина захвата, заступљеност сликара-графичара и нација, односно цивилизацијска вертикала и хоризонтала. Тако су Олгица и Душан показали не само истраживачку радозналост него и осетљиву избирљивост, а изложба пред нама је плод изложбеног и издавачког ентузијазма

Ауторка изложбе и председница жирија Олгица Стефановић, иконописац, графички дизајнер и сликар из Новог Сада, образложила је одлуке жирија у саставу: Олгица Стефановић, председник жирија, Соња Ардан – графичар и професор, Милета Поштић – сликар и универзитетски професор, др сци. мед. Драган Ковач, др Жарко Димић – историчар и директор огранка Архива САНУ у Ср. Карловцима и Ивана Грујућ – директор Музеја Херцеговине, који је, након селекције, доделио прву, другу и две треће награде, као и Гран при награду, коју је добио Маурицио Шварцман из Аргентине.

Такође, говорећи о једном од најважнијих циљева удружења – ширењу културе екслибриса, Олгица је упознала присутне са информацијом да је ЕДВ иницијатор оснивања екслибрис збирки знаменитих културних институција у Србији, као што су Матица српска, Музеј Града Новог Сада и Музеј Војводине. ЕДВ је поклонило овим институцијама, као и Културном центру „Карловачка уметничка радионица” по један отисак од сваког изложеног екслибриса на међународним изложбама екслибриса одржаним 2009. и 2013. године у организацији ЕДВ.

Председник Екслибрис друштва Војводине и коаутор изложбе, Душан Салатић, свечано је уручио награде жирија присутним уметницима.

Scroll to Top