Архив Војводине у Темишвару – представљена изложба Војводство Србија и Тамишки Банат (1849–1861)

Архив Војводине – установа културе од националног значаја

У оквиру манифестације „Дани српске културе у Темишвару”

Архив Војводине је гостовао у Владичанском двору Српске православне Епархије темишварске

17. новембaр 2016. године.


Архив Војводине у Темишвару –

представљена изложба Војводство Србија и Тамишки Банат (1849–1861)

У оквиру манифестације „Дани српске културе у Темишвару”, коју су организовали Савез Срба у Румунији и Генерални конзулат Републике Србије у Темишвару, Архив Војводине је гостовао у Владичанском двору Српске православне Епархије темишварске, 17. новембра 2016. године, представљањем архивске изложбе Војводство Србија и Тамишки Банат (1849–1861). Изложба, која је приређена у Архиву Војводине 2014. године, приказана је овом приликом путем видео презентације, док је само мали број експоната чинио и физички део поставке.

Посетиоцима у пуној сали се поздравном речи најпре обратио председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић. Програм је отворио помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Аутономне Покрајине Војводине др Милан Мицић. Присутнима се, такође, обратио и директор Архива Војводине Бранимир Андрић.

О самој теми, најпре о Темишвару у Револуцији 1848/49, уводну реч је одржао господин Стеван Бугарски, истраживач и велики зналац српске културе и историографије. Потом је публици изложбу Војводство Србија и Тамишки Банат (1848–1849) приказао архивиста Архива Војводине и аутор изложбе Зоран Стевановић. Приказана су архивска документа, ликовни материјал, серијске и периодичне публикације, картаографска и рукописна грађа који сведоче о Војводству Србији и Тамишком Банату, круновини Аустријског царства основаној Царским патентом од 18. новембра 1849. године. Представљени су организација власти Војводства, култура, школство, финансије, привреда, грађевински подухвати, пописи становништва, карте и мапе. Публика је са посебном пажњом пратила део када се говорило о знаменитим личностима у историји, које су биле у јавној служби Војводства Србије и Тамишког Баната, а међу којима су: Јован Ђорђевић, Јован Хаџић, Ђорђе Натошевић, Ђорђе Стојаковић, Исидор Николић, Димитрије Тирол и други. Многи од њих су своју делатност обављали у Темишвару.

Изложба је била пропраћена и музичким програмом. Наступала је мр Зорица Белић, сопран из Новог Сада, са композицијама Востани Сербие, Што се боре мисли моје и Ово је Србија.

Scroll to Top