АПОТЕОЗА Њ. В. КРАЉУ ПЕТРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ

Томић, Дејан: Апотеоза Њ. В. Краљу Петру I Карађорђевићу, Архив Војводине – ИК „Прометеј“ – Књижевна задруга Српског народног вијећа – Задужбина краља Петра I Карађорђевића, Нови Сад – Подгорица – Опленац – Топола 2021.

Дејан Томић
АПОТЕОЗА Њ. В. КРАЉУ ПЕТРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ

Издавачи
АРХИВ ВОЈВОДИНЕ – Нови Сад
КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА СРПСКОГ НАРОДНОГ ВИЈЕЋА – Подгорица
ЗАДУЖБИНА КРАЉА ПЕТРА I КАРАЂОРЂЕВИЋА – Опленац – Топола
ПРОМЕТЕЈ – Нови Сад

За издаваче
Др НЕБОЈША КУЗМАНОВИЋ
Др МОМЧИЛО ВУКСАНОВИЋ
ДРАГАН РЕЉИЋ
ЗОРАН КОЛУНЏИЈА

 

Цитат из књиге:

КРАЉ ПЕТАР I ОСЛОБОДИЛАЦ

После Вожда Карађорђа најопеванији српски краљ је његов унук Краљ Петар I Ослободилац. Само о њима су певали не само домаћи него и страни песници, а међу њима и они највећи. Карађорђу је посвећена и круна српског песничког генија, српска национална библија Горски вијенац.
Животопис Краља Петра Ослободиоца личи на садржај неког великог епа.

Хероика Србије неодвојиво је од њега и његове династије.

Вожд је Србе „дизао из мртвих“ и „дунуо живот српској души“, а владавина његовог унука од 1903–1921 је тријумф слободе и демократије, најсрећнији пример у новијој историји Србије.

Србија је проширено Карађорђево имање, а тим имањем владао је Краљ Петар „са прстом на уставу“ као најомиљенији, најобразованији, најскроминији, а најпобожнији српски краљ, упоређиван са славним краљевима наше најславније Немањићске династије.

Знао је да су „без љубави народне слаби сви престоли земаљски“.

Као и сви Карађорђевићи и Краљ Петар је живео у изгнанству. Више од пола живота био је изгнаник – ухођен, праћен, хапшен и суђен. Многе године провео је у војничким рововима ратујући у Француској, Босанској Крајини и Србији. Живео је у Паризу, Женеви, Пешти, Бечу, Темишвару, Петрограду, Цетињу… У изгнанству је превео и написао предговор за књигу О слободи Џона Стјуарта. Своју владавину у Србији започео је законом који је имао само један члан: „Штампа у Србији је слободна“.

После славних победа у Балканским ратовима дошао је Први светски рат у коме је „Србија изгубила све осим части“. Тада је државу изнео из земље и ступио на библијски пут и Албанску Голготу. Свака његова стопа је остала жива и прешла у надлежност историје и поезије. Ослободио је и ујединио свој народ расејан у Османском и Хабзбуршком царству. „Идући по води као по суву, као Мојсије, извео је свој народ из Египта и зла“.

Зло време је забранило песме посвећене њему, срушило је све његове споменике, променило имена улица и тргова који су носили његово име – сем споменика и улице близу Јелисејских поља и Тријумфалне капије.

Дејан Томић, неуморни чувар културне баштине и скрајнуте повеснице АПОТЕОЗОМ Њ. В. КРАЉУ ПЕТРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ је све заборављене песме и срушене споменике посвећене Краљу Петру – обновио и вратио читаоцима и српском народу.

Академик Матија Бећковић,
члан Крунског савета

Scroll to Top