АРХИВ ВОЈВОДИНЕ учествује у националној манифестацији МУЗЕЈИ ЗА 10

Национална манифестација „Музеји за 10“ одржава се од 14. до 20. маја 2018. у музејима и сродним установама културе широм Републике Србије.Више информација о манифестацији можете пронаћи на сајту Манифестације. http://www.muzejisrbije.rs/

Aрхив Војводине (Жарка Васиљевића 2А) ће на овој манифестацији представити тематску изложбу архивских докумената

ЗБИРКА КАРАТА И ПЛАНОВА
Документа од 17. до 19. века

и

МАЈСКА СКУПШТИНА И РЕВОЛУЦИЈА 1848/49.
170 година

Посетиоцима је архивска изложбена поставка доступна у Галерији Архива Војводине од 14. до 20. маја 2018, од 10.00 до 20.00 сати, и током Европске ноћи музеја 20. маја од 10.00 до 24.00 сата.

Колективне посете треба да буду најављене дан раније у односу на посету, телефоном 0214891833 или e-mail: info@arhivvojvodine.org.rs . Улаз је бесплатан.

Изложбени материјал смо одабрали према критеријуму временског настајања, историјског значаја према садржају, персоналне и територијалне припадности, научне, културне и уметничке вредности. Изложбу чини 80 дигитализованих докумената, а ради лакше прегледности, и свеобухватнијег утиска публике, определили смо се за две тематске целине.

            Дигитализована архивска грађа из фондова и збирки Архива Војводине представља јавно национално добро. Дигитализација се као део система заштите у Архиву Војводине одвија од 2005. године, као део дугорочне националне стратегије културе.

            Изложена документа из Збирке карата и планова, карактерише и њихов изузетан ликовни, графички и уметнички изглед. Широј јавности ће бити представљени планови градова, улица, стамбених зграда, цркава, касарни, болница, угоститељских објеката, школа. Такође, катастарске карте ораница, острва, река и индустријског наслеђа. Посебно се истичу планови грађевинских објеката у Новом Саду. Документа обухватају временско раздобље од 17. до краја 19. века. Карте и планови у Збирци Архива Војводине на особен и сликовит начин приказују друштвени, културни, историјски оквир и природно окружење народа који су живели на данашњој територији АП Војводине.

            Посебну, драгоцену тематску целину чине документа која се односе на чувену Мајску скупштину која је одржана у Карловцима и даље револуционарне догађаје из 1848/49. Архив Војводине се определио да прикаже јавности мало позната документа о овим историјским догађајима, будући да се ове, 2018, обележава 170 година од одржавања Мајске скупштине у Карловцима.

Scroll to Top