Директор Кузмановић на свечаности обележавања Дана Библиотекe Матице српске

Директор Кузмановић на свечаности обележавања Дана Библиотекe Матице српске

Дана 28. априла директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић присуствовао је свечаном обележавању Дана Библиотеке Матице српске, којe је организованo у Свечаној сали Матице српске.

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић је на свечаности поручила да Министарство културе и информисања у Матици српској види не само установу од немерљивог националног значаја, већ и једног од кључних сарадника у остваривању стратешких циљева наше културе. Такође, потпредседница Владе је рекла да су током близу два века постојања Матица српска и њене установе и одељења поставили стандарде, не само у нашој земљи већ и шире, како се негује култура једног народа, да су библиотеке чувари нашег колективног памћења и да је велика част, али и обавеза, настављати дело оних који су Матицу створили и изградили.

Овом приликом уручена је награда „Златна књига Библиотеке Матице српске” писцу и академику Горану Петровићу и захвалница Народној библиотеци Србије коју је примио в. д. управника ове институције Владимир Пиштало.

Дан Библиотеке Матице српске обележава се на дан када је 1864. године из Пеште ка Новом Саду запловио пароброд „Напредак”, којим је бечкеречки трговац Јован Форовић пренео целокупну прву јавну научну библиотеку код Срба.

Scroll to Top