FamilySearch у Архиву Војводине

FamilySearch је једна од највећих светских организација која се бави генеалошким истраживањима. Основана је 1894. године као Генеалошко друштво Јуте (Genealogical Society of Utah GSU) са седиштем у Сједињеним Америчким Државама. У питању је непрофитна организација за проучавање историје породица, посвећена раду на повезивању појединаца кроз генерације. Организација прикупља податке од институција, установа и лица које су у вези са пореклом породица, истражује податке из матичнх књига, фотографије и друга документа, дигитализује их, индексира и омогућује онлајн увид јавности без надокнаде на свом веб-сајту FamilySearch.org. Поред тога, пружају и услугу помоћи при истраживању у преко од 5.000 центара за истраживање порекла породице у 70 земаља, укључујући између осталих Family History Library у Солт Лејк Ситију и друге.

Представник ове организације Жил Франсоа (Gilles Francois), посетио је 12. јула 2023. године Архив Војводине, и том приликом примили су га др Небојша Кузмановић, директор Кристијан Обшуст, помоћник директора и руководиоци Одељења за старију архивску грађу и Депо службе, др Драгана Катић и Љиљана Бубњевић и Владимир Иванишевић, архивски саветник на пословима матичне делатности.

У разговору је истакнут значај доступности архивске грађе, начини на које она може бити презентована јавности и могућности изналажења метода којима би се њено проналажење у одређеном поступку поједноставило, у чему велико искуство, као и примере добре праксе има управо ова организација.

Такође, руководилац Одељења за издавачку делатност Татјана Цавнић му је презентовала платформу за претраживање електронски доступних матичних књига које се чувају у Архиву, а посетио је и Лабораторију за конзервацију и рестаурацију где су га конзерваторке папира Вишња Николић и Маја Јокмановић упознале са процесом конзерваторских третмана над оштећеном грађом.

Scroll to Top