МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10” 2022. ГОДИНЕ

МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10” 2022. ГОДИНЕ

 

 

14 – 20. мај 2022.

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 је национална музејска иницијатива, највећа у Србији и јединствена у Европи, која се ове године одржава по осми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. Координира је Национални комитет Међународног савета музеја – ICOM Србија.

Током седам дана бесплатног програма, обележавајући Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја, у преко 56 градова и места широм Србије, 122 учесника, на преко 170 локација припремају разноврсне садржаје. Осим изложби, од којих се многе могу видети само тих дана, посетиоци ће бити у прилици да се укључе и у додатне програме као што су ауторска и стручна вођења, интерактивних радионица за децу и одрасле, предавања, пројекција филмова, представа и перформанса, промоција књига, концерата и других активности.

Овогодишња тема, проистекла из теме Међународног дана музеја је:

МОЋ МУЗЕЈА

Као јединствена места открића, музеји нас уче о нашој прошлости и отварају видике за нове идеје – два суштинска корака у изградњи боље будућности. Током манифестације Музеји за 10 истражите потенцијал музеја у правцу доношења позитивних промена у својим заједницама.

Придружите нам се и откријте невероватну моћ музеја Србије!

И ове године позивамо публику да учествује у наградном конкурсу: Која је супер МОЋ твог МУЗЕЈА?” кроз кратку видео-форму, не дужу од 3 минута. Клипове ћемо објавити на друштвеним мрежама, а најкреативније наградити.

Време трајања Манифестације: 14 – 20. мај 2021.

Ове године 18. Европска ноћ музеја се обележава у суботу 14. маја.

Током трајања Манифестације улаз ће бити БЕСПЛАТАН.

Све о садржају активности које нуди Архив Војводине у току манифестације МУЗЕЈИ ЗА 10 можете пронаћи на: https://muzejisrbije.rs/2022/04/01/arhiv-vojvodine-2022/

Поред наведеног садржаја, у Архиву ће током трајања манифестације биће постављена тематска изложба архивских докумената „НОВА СРБИЈА И СЛАВЕНОСРБИЈА У РУСКОМ ЦАРСТВУ ПОЛОВИНОМ 18. ВЕКА” на првом спрату.

Радно време Архива Војводине у току Манифестације:

  • oд 08.00 до 20.00 часова

Радно време у току Ноћи музеја:

  • 14. мај – од 10.00 до поноћи
  • 15. мај – од 10.00 до 20.00 часова

 

Scroll to Top