ОБЕЛЕЖЕН ДАН АРХИВА И 120 ГОДИНА ''АРХИВА СРБИЈЕ''

ОБЕЛЕЖЕН ДАН АРХИВА И 120 ГОДИНА АРХИВА СРБИЈЕ


Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић је са сарадницима присустововао обележавању архивистичког дана. У Архиву Србије данас је обележен Дан архива у Србији, а поводом 120 година од оснивања Архива Србије отворена је изложба “Светлост архива” и додељена награда “Златна архива” из Фондације Александра Арнаутовића и годишња награда Задужбине Ђурђа, Данице и Јованке Јеленић.

Награда “Златна архива” Фондације Александра Арнаутовића уручена је академику Василију Ђ. Крестићу и Историјском архиву Крушевац, а годишња награда Задужбине Ђурђа, Данице и Јованке Јеленић др Срђану Мићићу за књигу “Од бирократије до дипломатије. Историја југословенске дипломатске службе 1918-1939”.

Изложбу ”Светлост архива” отворио је министар културе Републике Србије Владан Вукосављевић. Ова изложба обухвата архивску грађу која сведочи о раду установе, као и избор значајних докумената која се чувају у Архиву Србије – Повељу краља Стефана Уроша Трећег Дечанског из 1330, Прописи за кожарски еснаф патријарха Арсенија Чарнојевића из 1697. године, Сретењски устав из 1835. године, Турски план Београда из 19. века, Турски устав из 1838. године, рукопис Мемоара проте Матеје Ненадовића, телеграм објаве рата Аустроугарске Србији 28. јула 1914. године.

Scroll to Top