tribina holokaust

ОДРЖАНА MEЂУНАРОДНА ТРИБИНА „САВРЕМЕНА ЕДУКАЦИЈА О ХОЛОКАУСТУ И СТРАДАЊИМА РОМА У МУЛТИКУЛТУРАЛНОЈ ИНКЛУЗИВНОЈ РАДИОНИЦИ”

Дана 19. октобра 2023. године у Архиву Војводине одржана је међународна трибина под називом „Савремена едукација о Холокаусту и страдањима Рома у мултикултуралној инклузивној учионици” у организацији НВО Тераформинг.
Панел дискусија је део пројекта „Активно сећање – едукација о Холокаусту за демократске компетенције” (Active Remembrance – Holocaust Education for Democratic Competencies, који је Тераформинг покренуо уз подршку Шведског института (the Swedish Institute), и у сарадњи са партнерским институцијама Шведским музејом Холокауста (the Swedish Holocaust Museum) и шведском државном агенцијом за едукацију о Холокаусту и промоцију демократије, толеранције и људских права – Форумом за живу историју (The Living History Forum).
НВО Тераформинг је међународно етаблирана и награђивана организација из Новог Сада, која је један од регионалних лидера на пољу унапређења културе сећања, меморијализације и едукације о Холокаусту. Иза себе има многе успешно организоване изложбе и међународне пројекате у којима кроз сарадњу и размену искустава ангажује са једне стране најважније институције Републике Србије, и водеће светске институције.
У панел дискусији учествовали су Катарина Хауптман, директорка Шведског музеја Холокауста, Дан Хултквист, педагог, Шведски музеј Холокауста, Ерика Хеденстром, Форум за живу историју, Стефан Андерсон, Форум за живу историју, Божидар Стојков, новинар Редакције РТВ на ромском језику, Мирко Штарк, председник Јеврејске општине Нови Сад, и Мишко Станишић, директор НВО Тераформинг, који је био и модератор догађаја. У имеАрхива Војводине речима добродошлице присутнима се обратила и Сања Демировић, архивист.
У току октобра и новембра 2023. године, стручњаци из Србије и Шведске реализоваће узајамне посете у оквиру којих ће делегације двеју земаља обићи релевантне институције, разменити искуства, а све са циљем да анализирају и идентификују теме од заједничког интереса на пољу културе сећања, посебно на пољу едукације, око којих би у наставку, током 2024. и 2025. године, развијали дубљу сарадњу и заједнички креирали иновативна решења.
Једна од већ идентификованих тема од заједничког интереса је едукација о страдањима у Другом светском рату у инклузивној мултикултуралној учионици, у којој се обезбеђује простор за искуства и глас мањинских заједница, или оних чија искуства нису (довољно) представљена у званичним наративима и школским уџбеницима. Планиран је рад на методологијама којима ће се у школску наставу у Шведској укључити тема о историји страдања за време Другог светског рата у Србији и бившој Југославији, кроз ангажман ученика нашег порекла који похађају школе у Шведској.
Пројекат је покренут са циљем да се подржи и унапреди образовање о Холокаусту које јача критичко мишљење и компетенције за демократску културу, у исто време супростављајући се искривљењу и манипулацији историјом, као и да се кроз сарадњу и размену искустава промовишу међународни стандарди и норме у меморијализацији, едукацији и истраживању, односно на пољу културе сећања уопште.

У оквиру планираних активности у Србији, од 19. до 22. октобра делегација стручњака из Шведске и Србије посетиће и институције у Београду и Крагујевцу.

Scroll to Top