ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЛОГОСНО ПРЕОБИЉЕ СВЕТА” МИЛИЦЕ ЈЕФТИМИЈЕВИЋ ЛИЛИЋ

Дана 2. отобра 2023. године у Архиву Војводине представљена је књига изабраних критика „Логосно преобиље света” ауторке Милице Јефтимијевић Лилић у издању Књижевног ЕСНАФА, Београд.

Милица Јефтимијевић Лилић рођена је 1953. у Ловцу код Бањске на Косову и Метохији. Дипломирала је на Филозофском факултету, Одсек за југословенску књижевност и језик у Приштини, а магистрирала на Универзитету у Београду. Радила је у звању асистента на Филолошком факултету Универзитета у Приштини и као професор на Вишој педагошкој школи, где је предавала Методику наставе српског језика и Књижевност за децу. Била је уредник на Радио Приштини и уредник Редакције за културу на Телевизији Приштина. По пресељењу у Београд 1999. године донедавно је радила као уредник у Редакцији за културу на Телевизији Београд и један је од зачетника Дигиталног програма (садашњег Трећег канала, за културу). Сарадник је многих часописа и листова.

Иза себе има објављених тридесетак књига. Њен песнички опус заступљен је у више антологија поезије, зборницима и панорамама поезије како у земљи тако и у иностранству. Песме су јој превођене на: руски, италијански, енглески, француски, арапски, мађарски, турски, бугарски, македонски, немачки, азербејџански, шведски, пољски, румунски, грчки, ромски, словачки и друге језике. Аутор је више збирки приповедака, књига есеја и критика од којих су неке двојезична издања попут: ), „Жубор ума” / „Il gorgoglio della mente” (српско–италијанско издање, 2012), „Il fuoco e il verbo” / „Ватра и слово” (италијанско-српски, 2015), а неке попут „Мистерија љубави” (2011) преведена на немачки језик „Das mysterium der liebe” (2012), једна књига критика је чак писана на македонском. Пише и приче за децу које су објављиване у Дечјим новинама, Јединству, Невену и другим гласилима. Приредила је и изабрала песме Владете Вуковића под називом „Остаћу негде”, и неколико књига избора поезије знаменитог песника Љубинка Јелића, за италијанско, француско, шпанско, турско и издање на арапском језику. Аутор је бројних предговора и поговора за многе књиге српских и страних аутора. Заменик је директора онлajн магазина Балкан Ин, специјални саветник за културу Интернационалног Концила за демократију и право (ICDJ) при УНЕСКО-у, са седиштем у Риму, члан Фондације интернационалних писаца Индије Writers International Fondation of India.

Ова префињена рефлексивна песникиња, уман критичар, прозаиста, есејиста, књижевни теоретичар и надасве естета врло широке културе, свом богатом опусу додала је и књигу изабраних критика „Логосно преобиље света” у којима је открила карактеристике и вредности поезије (песничких књига) четрнаест песника и прозе деветнаест аутора међу којима се неки јављају и као песници.

Проф. Чедо Недељковић у својој рецензији књиге указује на многе вредности дела као што су беспрекорна теоријска упућеност ауторке у тајне књижевног стваралаштва, што се изразито осећа у интерпретацији, тумачењима, анализама структуре дела које приказује, при чему јасно сагледава и прецизно нијансира естетске одлике, етичке односе и друштвену збиљу, посебну пажњу посвећујући карактеризацији ликова као носилаца радње и ауторових замисли. Такође, за разлику од многих својих колега, госпођа Лилић пише о ауторима са свих делова књижевне пирамиде, од основе до врха. Тако ,,… Милица Јефтимијевић Лилић пише  и о онима који су већ признати, већ награђивани као што су Ракитић, Данојлић, Братић, али и о другима, такође вреднима, који траже ’место под сунцем’ какви су Љубинко Јелић и Балша Рајчевић и налази у њиховом стваралаштву златне љуспице, указује на њихова тражења и ауторске муке…”
Госпођа Лилић посебно је захвалила Илији Шаули, издавачу књиге и  уреднику Књижевне радионице Кордун (Literary workshop Kordunу), најпопуларнијег портала за културу, уметност и књижевност, који се бави очувањем и неговањем српског језика и писма окупљајући српске ауторе из читавог света који пишу на српском језику, а уједно подстиче и објављује радове књижевне критике. Нагласила је да је књига „Логосно преобиље света” тако и настала, претходним објављивањем њених критика на порталу Књижевне радионице Кордун.

Др Драгана В. Тодоресков, књижевна критичарка и теоретичара, дала је у свом обраћању  изузетно стручан и надахнут приказ књиге и нагласила како је у данашње време жанр књижевне критике запостављен а веома важан, како  за ауторе  којима се предочава  критичко мишљење о њиховом  делу, тако и за читаоце, љубитеље књижевности, којима је то прилика, као у случају изабраних критика Милице Јефтимијевић Лилић, за медитацију над мудрошћу и ученошћу, поузданим тумачењима и судовима исказаним чудесно лепим језиком.

Веома квалитетну промоцију са пажњом су пропратиле колеге Емсура Хамзић, песникиња, као и писац Владимир Кирда Болхорвес. Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист и класични филолог.

Scroll to Top