ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „30 ГОДИНА СРНА ФИЛМА И КИНОТЕКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ” СЊЕЖАНА ЛАЛОВИЋА

Дана 23. новембра 2023. године у Архиву Војводине свечано је отворена изложба филмских плаката за тридесет филмова снимљених у продукцији Кинотеке Републике Српске (раније Срна филма) у периоду од 1992. до 2022. године

.Аутор изложбе је међународно награђивани аутор документарних филмова приказиваних на фестивалима у Русији, Грчкој, Кини, Канади, Италији, Србији, БиХ, Мађарској, Словачкој, као и аутор више од 200 телевизијских документарних репортажа рађених у продукцији Радио-телевизије Републике Српске. Живи у Палама где ради као директор Кинотеке Републике Српске, која је формирана 2008. године на темељима Срна филма, прве продуцентске куће Републике Српске.

Корпус изложбе обухвата 30 филмских плаката, од којих је двадесетак рађено за филмове снимљене у продукцији Срна филма током рата у БиХ, који су награђивани на фестивалима у земљи и иностранству. Ради се о антиратним филмовима који нису величали политичке ни војне лидере него говорили о последицама рата и обичним људима, што је атипично за ратну филмску продукцију.Као и сви филмски архиви Кинотека Републике Српске прикупља, обрађује и чува филмове и пратећу филмску грађу, одржава филмске пројекције широм Републике Српске, Србије и у иностранству, организује едукативне радионице, изложбе и представља филмске ауторе. Сарађује са сродним институцијама у иностранству и размјењује филмски фонд.

Присутнима су се обратили  др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине и Сњежан Лаловић. Током дводневног представљања продукције Кинотеке Републике Српске, новосадска публика је имала прилику да погледа два филма: 23. новембра приказан је документарни антиратни филм Јени, мало свјетло са запада”, снимљен по Дневнику Холанђанке Јени Лигтенберг, апотекарке која је донела хуманитарну помоћ у лековима у ратну болницу Коран у Палама, дошавши да види зашто се у западним медијима тако лоше пише о Србима. Мимо ранијег плана, Јени је остала у Палама све до краја рата да помогне медицинском особљу; 24. новембра одржана је пројекција документарно-играног филма Печат браће Љубавићакоји говори о 500 година од оснивања Горажданске штампарије оформљене 1519. године након гашења Цетињске штампарије, и уједно прве штампарије у тадашњој земљи Босне и Хума која је већ била под Отоманском окупацијом. То је уједно и почетак писане писмености код Срба у данашњој Босни и Херцеговини. Филм прати пут браће Теодора и Ђурађа Љубавића до Венеције гдје изучавају штампарски занат, доносе штампарску пресу у манастир Сопотница код Горажда и почињу штампати црквене књиге. Након 4 године рада, под притиском нових власти, штампарију селе у Румунију, у град Трговиште.Оба филма режирао је Слободан Симојловић, међународно награђивани редитељ и сценариста више од стотину документарних, етнолошких и дечијих филмова насталих у продукцији Радио Телевизије Србије, ЕБУ (Евровизије), TВ Нови Сад, Кинотеке Републике Српске, Алтернативне Телевизије итд. Приказани филмови у Архиву Војводине овенчани су наградама на Мартовском фестивалу у Београду, на фестивалу „Встрећа” у Омнинску (Русија), као и на фестивалу „Бдење душе” у Сремским Карловцима.Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top