ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „АРХИВСКА МРЕЖА У АУТОНОМНОЈ ПОКРАЈИНИ ВОЈВОДИНИ”

Дана 7. децембра 2023. године у Архиву Војводине свечано је отворена изложба архивских докумената под називом „Архивска мрежа у Аутономној Покрајини Војводини”, која је резултат тимског рада запослених у групи за матичне послове Архива Војводине – Владимира Иванишевића, Милене Поповић Субић и Браниславе Матић Видовић.

Изложба је настала на основу извршеног истраживања докумената у Архиву Војводине, као и на основу истраживања докумената добијених из архива који чине архивску мрежу у Аутономној Покрајини Војводини: Историјског архива Града Новог Сада, Историјског архива Зрењанин, Историјског архива „Срем” из Сремске Митровице, Историјског архива Суботица, Историјског архива Кикинда, Историјског архива Сента, Историјског архива Сомбор, Историјског архива у Панчеву и Историјског архива Бела Црква.

У име аутора изложбе, присутнима се обратила Милена Поповић Субић, руководилац групе за матичне послове Архива Војводине, наводећи да је намера аутора била да путем одабраних докумената прикаже корисницима, a архивисте подсети, како је текло формирање, рад и развој архивске мреже на подручју Аутономне Покрајине Војводине од њених зачетака 1946. године до данашњих дана.

„Изложба представља омаж и захвалност свим колегама који су уткали свој допринос на развоју архивске службе и подсећање на функцију и задатке архивиста, што често заборављамо у времену супротстављених захтева друштва. Архивисти имају задатак да се доследно држе принципа провенијенције, само тако остварују задатак архива. Архиви се налазе на прекретници у електронском окружењу и зато је неопходно да имају активну улогу у друштвеним процесима”, истакла је госпођа Субић.

Корпус изложбе обухвата пет целина које приказују оснивање архивске мреже у Војводини и почетак рада архива; рад и развој архивске мреже (до доношења Закона о архивској грађи и архивској делатности 2020. године); архивску мрежу у Аутономној Покрајини Војводини од доношења Закона о архивској грађи и архивској делатности 2020. године; заједницу архива Војводине и Друштво архивских радника Војводине.

У оквиру богатог уметничког програма наступили су студенти Академије уметности у Новом Саду: Јана Ненадовић и Божидар Томовић, студенти треће године глуме у класи проф. Бориса Лијешевића и Милана Новаковића, Јована Савић, студенткиња друге године виолине у класи проф. Стефана Миленковића и Катарина Марјанов, мастер студенткиња кларинета у класи проф. Немање Тасића. Програм је завршен демонстрацијом Института за вештачку интелигенију о могућностима вештачке интелигенције у читању текста на немачком језику с краја 19. века.

У присуству бројних колега из установа културе изложбу је отворио др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top