ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА БАЧКИ МОНОШТОР – БИСЕР ГОРЊЕГ ПОДУНАВЉА

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА БАЧКИ МОНОШТОР – БИСЕР ГОРЊЕГ ПОДУНАВЉА


Четрнаест реномираних фотографа

Изложба фотографија посвећена Бачком Моноштору, бисеру Специјалног резервата природе „Горњем Подунављу“, који је од јуна 2017. године заштићен и од UNESCO-а, отворена је у Архиву Војводине (Жарка Васиљевића 2A). Госте и уметнике је поздравио др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, а затим су о тематској поставци уметничке фотографије говорили: Јарослав Пап, познати фотограф природе, који деценијама своју инспирацију највећим делом проналази баш у тим крајевима; Зденка Митић, организатор Фото-сафарија и председница удружења „Подунав“; и дипломирани еколог Вања Петковић, председница Хуманитарно-еколошког удружења „Чепом до осмеха“.

Сви заинтересовани изложбу могу погледати до 20. јануара 2019. године.

Изложба је резултат рада четрнаест реномираних фотографа Фото-клуба „Рада Крстић“ из Сомбора и Фото-асоцијације Војводине из Новог Сада који су током јесени боравили на Другом фото- сафарију у Бачком Моноштору. Заинтересовани ће на изложби имати прилику да виде радове: Дарка Дозета, Душана Козодеровића, Горана Бараћа, Горана Мулића, Иштвана Вирага, Јарослава Папа, Јована Ђикића, Лидије Андрејев, Ненада Михајловића, Петра Замбоа, Радивоја Хаџића, Роберта Гетела, Слађане Пантелић и Снежане Лерх.
Главни циљ организовања Фото-сафарија и пратећих изложби је да локална заједница у сарадњи са фотографима и фото-удружењима, здружено, визуелним стваралаштвом промовише очување културне баштине локалног становништва и природна богатства UNESCO Резервата биосфере „Бачко Подунавље“ али и да доприноси популаризацији туристичких потенцијала овог региона. Моноштор је село на северозападу АП Војводине које је захваљујући својим мештанима до данас успешно сачувало склад природе и традиције у начину живота. Поред већинског становништва – хрватских Шокаца, у селу живе и Срби, Роми, Мађари, Немци, који негујући народне обичаје, ношње, песме, плес, говор, традиционалне занате и јаку везу са природом, која окружује село, негују своје природно и културно наслеђе. Моноштор је на територији града Сомбора водеће село по развоју туризма. Богато је разноврсним биодиверзитетом. Посебним га чини то што је оно једно велико острво, окружено Дунавом, каналима и ритским шумама.
Резерват представља једно од последњих уточишта за живи свет, везан за плавна подручја. У резервату је присутна 51 врста сисара, 248 врста птица, 50 врста риба, 11 врста водоземаца, 9 врста гмизаваца, огроман број бескичмењака од којих се издваја фауна лептира са преко 60 врста дневних лептира и више од 1.000 биљних врста…
Покровитељи Фото-сафарија су Месна заједница Бачки Моноштор и Град Сомбор, а изложбе фотографија, Управа за културу Града Новог Сада.

Scroll to Top