Отворена изложба „Обреди прелаза у фокусу објектива фотографа Будинскихˮ

Отворена изложба фотографија „Обреди прелаза у фокусу објектива фотографа Будинскихˮ

У Архиву Војводине данас је отворена изложба фотографија „Обреди прелаза у фокусу објектива фотографа Будинскихˮ у организацији Завода за културу војвођанских Русина.

Изложбу је свечано отворио директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, a o изложби су говориле Анамарија Ранковић, директор Завода за културу војвођанских Русина и аутори изложбе др Мирјана Ђекић, етнолог и Љубица Отић, историчар.

У галеријском простору Архива Војводине изложене су фотографије настале током Првог светског рата до краја шездесетих година XX века и припадају породици Будински. На фотографијама су приказани мотиви који бележе обреде прелаза којим је утврђен русински национални идентитет. 

Како ауторке др Мирјана Ђекић и Љубица Отић наводе, при одабиру фотографија пошло се од крштења – прве активности која се у овој средини због велике смртности обављала истог дана по рођењу детета његовим ношењем у цркву, именовањем и враћањем мајци као члана заједнице. Следе фотографије породице након крштења детета, затим оне које прате промене у сазревању и увођење у друштво одраслих дечака и девојчица исказане променом одевања, фотографије карактеристичног локалног обичаја свјат као својеврсног обреда издвајања који претходи првој причести у овој гркокатоличкој средини и генерацијском повезивању дванаестогодишњака, фотографије у вези са свадбеним ритуалом које пре свега прате промену статуса жене (веридбене, венчане, младе жене до рођења првог детета). На крају, приказане су фотографије ритуала у самој кући и на гробљу, који прате црквени обред сахране покојника. Структура овог ритуала, онако како је забележена, указује да се обред прелаза усложњава у готово свакој од својих фаза, а изабрани мотиви карактеристични су за националну заједницу Руског Крстура.

Заинтересовани посетиоци имаће прилику да погледају изложбу до 12. новембра 2019. године.

 

 

 

Scroll to Top