Izlozba Radetic

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „СЛИКОМ КРОЗ ВОЈВОДИНУˮ

Дана 16. јуна 2023. године у Архиву Војводине свечано је отворена самостална изложба слика под називом „Сликом кроз Војводинуˮ ауторке Зорице Радетић.

Зорица је члан Удружења Ликум из Новог Сада. Ово је четврта по реду самостална изложба ауторке. Претходне су одржане у Републици Српској, Лалићу и Новом Саду. Током 2023. године излагала је своје радове на једној групној и једној међународној изложби, као и на заједничким изложбама Удружења Ликум одржаним у Новом Саду. На међународној изложби МИРК 51 освојила је три трећа места.

Љубав према сликању Зорица гаји од младости. Током вишедеценијског рада са децом као педијатријска сестра у предшколској установи „Радосно детињство”, развила је афинитет према рукотворинама и уметности, који је наставила да унапређује похађањем бројних курсева и применом стечених знања.

По одласку у пензију посебну пажњу посвећује самообразовању, те уписује школу цртања и сликања за одрасле у атељеу „Victoria – Matisse” у Новом Саду.

По речима Љубице Амиџић, председнице удружења ЛИКУМ, која је свечано отворила изложбу, Зорица је истраживач у ликовној техници уље на платну, као и акрил на платну, лепенци и папиру. Одличан је посматрач и вешто преноси на своје радове све што уочи – цвеће, птице, коње, пејзаже, народне ношње… Боје на сликама су светле, топле и кроз њих исказује свој позитиван став према свету, људима и свему што је окружује.

Поред сликарства, успешна је и у књижевном изразу.

На изложби, која је хуманитарног карактера, посетиоци су, поред изложених слика, могли купити и Зоричин првенац, књигу прича-песама под називом Олакшање праштања, илустровану са 9 њених слика, а део прихода од продаје намењен је у добротворне сврхе.

Програм свечаног отварања био је уметнички употпуњен наступом удружења Фолклорикаˮ из Новог Сада, под руководством уметничког директора Марине Илин.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top