Свечано отварање изложбе архивских докумената у Архиву Војводине

Нови Сад, Дунавска 35 (улаз са Рибље пијаце),
12. децембра (четвртак) 2013, у 12 часова

Поводом 250 година Шајкашког батаљона

Пловидба Дунавом и његовим притокама
у XVIII и XIX веку

 

Изложбу ће отворити Славиша Грујић, потпредседник Владе АПВ и покрајински секретар за културу и јавно информисање, након поздравне речи, Бранимира Андрића, директора Архива Војводине, излагања рецензента изложбе, проф. др Владана Гавриловића, и аутора Владимира Иванишевића, вишег архивисте Архива Војводине.

О изложби…

Архив Војводине изложбом архивских докумената Пловидба Дунавом и његовим притокама у XVIII и XIX веку даје свој допринос обележавању јубилеја 250 година од оснивања Шајкашког батаљона.

Аутори изложбе су се одлучили да кроз одабрани архивски материјал прикажу: Пловидбу Дунавом и његовим притокама у XVIII и XIX веку, развој речног саобраћаја и пловила, као и њихов економски значај. Такође, одабрана документа се односе и на Шајкашки батаљон, шајкаше, као иправљење шајки као посебне врсте ратног брода, њихове изградње,  смештаја и улоге у рату и миру.

Успомена на храбре шајкаше сачувана је до данас. На овом подручју су се шајкаши као посебна војна јединица најдуже задржали, а главна места били су им Тител, Гардиновци, Лок, Вилово, Мошорин, Жабаљ, Ковиљ и Чуруг.

На изложби су приказана и документа из Ратног архива у Бечу, као и део грађе Историјског архива у Панчеву, Историјског архива Зрењанин као и Музеја града Новог Сада – Одељења за историју.

Овим одабиром докумената представљени су цивилни и војни органи власти Хабзбуршке монархије, односно Двојне монархије. Изложена архивска грађа писана је на латинском, немачком, мађарском и српском језику.

Изложбену поставку чини 106 докумената (мапе, планови, литографије итд.) у пет тематских целина: Пловидба  и уређење пловних путева; Луке и пристаништа; Економска улога и значај речног саобраћаја; Лађе у мирнодопским условима; и Шајке и лађе у  војне сврхе.

Поред архивске грађе, публика ће моћи да види и моделе шајки које је на уметничко-технички начин обликовао Драгомир Комаров (сарадник на поставци и каталогу), према оригиналном документу-плану шајке, који је власништво Музеја града Новог Сада, као и кратак филм о шајкама.

Изложбу прати богато илустровани каталог.

Scroll to Top