Посета представника Амбасаде Словачке Репубике Архиву Војводине

Посета представника Амбасаде Словачке Репубике Архиву Војводине


Данас 11. фебруара 2019. године, Архив Војводине посетила је конзулка Амбасаде Словачке Републике госпођа Барбора Галовић и обавестила директора Архива Војводине др Небојшу Кузмановића о протоколарној посети министарке културе Словачке Републике госпође Љубице Лашакове (L’ubica LAŠŠÁKOVÁ) Републици Србији са делегацијом.

Министарка у Републику Србију долази како би присуствовала Међународном дану матерњег језика који се одржава сваке године у Ковачици, 21. фебруара 2019. године, где ће се састати и са својим српским колегом господином Владаном Вукосављевићем, министром културе Републике Србије. Наредних дана ће министарка са делегацијом посетитиграђане словачке националне мањине у Војводини, представнике новосадске власти и Архив Војводине.

Том приликом др Небојша Кузмановић представио је госпођи конзулки пројекат који припада културном наслеђу и односи се на дигитализацију и презентацију архивске грађе изфонда Ф. 183 Архива Војводине креирањем тематске интернет платформе. Пројекат подразумева дигитализацију, превођење и презентовање грађе на словачком језику која до сада није била доступна, а која је категорисана као културно добро од изузетног значаја. На посебно израђеној интернет платформи били би скенирани, обрађени и презентовани документи који су настали радом Комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача у Војводини, односно Анкетне комисије за утврђивање ратних злочина извршених над Словацима, што представља укупан фонд од 1728 дукумената.

 

 

Scroll to Top