ПОСЕТА ПРОФЕСОРА СА ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКОГ ФАКУЛТЕТА

ПОСЕТА ПРОФЕСОРА СА ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКОГ ФАКУЛТЕТА

 

Чланови IPA пројекта ELECTRA са Природно-математичког факултета (ПМФ), Департмана за физику, проф. др Душан Мрђа – директор Департмана за физику и руководилац пројекта са српске стране и доц. др Софија Форкапић, менаџер пројекта, посетили су Архив Војводине ради успостављања сарадње око заједничког организовања изложби астрофотографија, научно-популарних предавања на тему присуства астрономије у архивској грађи и историјским изворима, пројекција едукативних филмова и организовања телескопских посматрања. У Архиву су их примили директор др Небојша Кузмановић, др Драгана Катић и Љиљана Бубњевић.

Пројекат под називом „Регионалне туристичке атракције инспирисане космосом” – ELECTRA (www.facebook.com/ipaelectra), који се реализује у оквиру Interreg – IPA програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија, предвођен је Фондацијом астрономске опсерваторије из Баје и окупља научне сараднике и професоре са Природно-математичког факултета у Новом Саду, као и чланове астрономских удружења из Новог Сада и Бачке Паланке, у циљу коришћења нетакнутог потенцијала регије Војводина/Бач-Kишкун који се огледа у квалитету ноћног неба, природним резерватима и културном наслеђу и њиховом развоју у нове туристичке атракције овог региона.

Овај пројекат омогућиће посете локалитетима културног и природног наслеђа, као и очување културног наслеђа кроз јачање идентитета локалних заједница проучавањем и промоцијом историје науке и астрономије и сарадњом са установама културе у пограничном подручју Мађарске и Србије. Укључивање грађана у активности планиране у оквиру пројекта обезбеђује учешће различитих група становништва и даје једнаке могућности за учешће у догађајима организованим у програмској области као што су: припрема и лансирање метеоролошких балона, испитивање квалитета ноћног неба и нивоа светлосног загађења, проучавање и промоција историје науке (астрономије и физике) на просторима Мађарске и Србије, као и изложбама астрофотографије на различитим локацијама у програмском подручју. Такође, заједнички едукативни програми за туристичке водиче омогућиће одрживи развој ове посебне туристичке понуде.

Такође, биће реализоване и радионице које ће имати за циљ да укажу на проблем светлосног загађења, као и астрономски кампови на Фрушкој гори. Трајање пројекта је септембар 2021 – фебруар 2023.

Професори са Департмана за физику су представили и Астрономско друштво Нови Сад (АДНОС), које је најстарије астрономско друштво у Војводини и данас броји око 300 чланова (https://www.adnos.org). Ово друштво љубитељима астрономије нуди посете астрономској опсерваторији и Планетаријуму на Петроварадинској тврђави. Опсерваторија представља објекат са покретним кровом који омогућава реализацију посматрачке активности телескопима и обраду добијених података и фотографија. Планетаријум је простор за остваривање аудио-визуелне наставе астрономије и сродних наука, одржавање пројекција, научно-популарних предавања и отворен је за јавне посете сваког четвртка од 20.00 ч. Улаз је бесплатан за све посетиоце! Средствима IPA пројекта ELECTRA планирана је набавка савременијих уређаја за пројекцију што ће допринети унапређењу рада Планетаријума и омогућити већи број посета.

На крају своје посете, професори са ПМФ-а обишли су Лабораторију за конзервацију и рестаурацију Архива Војводине, као и Музеј присаједињења.

Scroll to Top