RS 002 F. 83 БАРАЊСКА ЖУПАНИЈА

Назив:     БАРАЊСКА ЖУПАНИЈА
Сигнатура:     RS 002 F. 83
Ниво описа:     ФОНД
Седиште:     ДАРДА
Распон грађе:     1920-1923
Датуми постојања творца:     1919-1923
Обим и носач записа јединице описа:     метара: 0,22, кутија: 2
Назив/Име ствараоца(лаца):     Барањска жупанија
Историјат фонда/збирке:     Решењем Министра унутрашњих дела Краљевине СХС бр. 12500 од 8.8.1923. год.) одређена је ликвидација Барањске жупаније и припојење њена два среза (Батина и Дарда) Бачкој тј. Бачко-Бодрошкој жупанији. Целокупна архива великожупанског и поджупанског звања у Дарди пренета је у “жупанијску архиву” у Сомбору 27.9.1923. године (према подацима из Записника са седнице Муницип. одбора Бачко-Бодрошке жупаније 12.12.1923. год. – Ф.78. књига бр.20).
Чланом 39. Уредбе о ликвидацији Торонтолско-тамишке и Бачко-Бодрошке жупаније (Службене новине Краљевине СХС, бр.91-XXI, од 26.4.1927. год.) било је предвиђено да се “жупанијски архиви” након укидања жупанија, као и примљени архивски материјал из Мађарске, чувају у посебном Одељењу Великог Жупана под називом “Велики жупан Бачке области – Архивско одељење”. Претпоставља се да је Краљевска Банска Управа Дунавске бановине током свог постојања преузела грађу овог фонда.
Преузимање грађе:     Фонд је преузет од стране Архива Војводине из зграде Извршног већа НС АПВ, приликом пресељења Архива Војводине из Новог Сада у Сремске Карловце 1956. године.
Оквир и садржај:     Дописи Мин. унутрашњих послова – Одсек за Банат, Бачку и Барању и преписка Поджупана са Министарствима и другим установама, са подацима о: политичким и економским приликама у окупираном делу Барање, револуционарном врењу на подручју Војводине и Славоније, ставу према комунистима – специјално према повратницима из Русије, односно према Русима белогардејцима, борби против мађарских и румунских шпијуна, проблему реквизиције на подручју које се уговором о миру имало вратити Мађарској, Србима и Хрватима избеглицама (оптантима) из Мађарске, цензури штампе, поступку према мађарским црвеним гардистима, комунистима, проблему спречавања дезертерства међу регрутима и друго.
Допуне:     Не очекују се допуне.
Систем сређивања:     Архивска грађа је сређена већим делом по принципу провенијенције, односно хронолошки по бројевима деловодног протокола. За мањи део грађе који није имао сигнатуру формиране су архивске јединице (предмети).
Услови доступности:     Слободан приступ уз поштовање одредаба Закона о културним добрима РС, 1994.
Услови објављивања или умножавања:     Слободно објављивање и умножавање на основу Одлуке Архива.
Језик и писмо архивске грађе:     мађарски (латиница), српски (ћирилица), српски (латиница)
Физичке особине и технички захтеви:     Архивска грађа је на папиру.
Информативна средства:     Сумарни инвентар
Историјска белешка
Аналитички инвентар
Водич кроз архивске фондове Архива Војводине, Нови Сад, 1999.
Водич кроз архивске фондове. Архив Војводине I I, Нови Сад, 1991.
Постојање и место чувања копија:     Нема копија.
Сродне јединице описа:     RS 002 F. 78 БАЧКО – БОДРОШКА ЖУПАНИЈА (ФОНД)

 

Scroll to Top