СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА АРХИВСКИХ ДОКУМЕНАТА „ОДЈЕЦИ ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА – КРОЗ ДОКУМЕНТА АРХИВА ВОЈВОДИНЕ И ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ГРАДА НОВОГ САДА”

Дана 13. фебруара 2024. године у Архиву Војводине, свечано је отворена изложба оригиналних архивских докумената под називом „Одјеци Првог српског устанка – кроз документа Архива Војводине и Историјског архива Града Новог Сада” аутора Дејана Јакшића и Владимира Иванишевића, архивских саветника у Архиву Војводине. Музику за изложбу компоновао је Матија Јамина, композитор и музички продуцент из Београда.
Изложба којом је обележен јубилеј – 220 година од Првог српског устанка (1804–1813), једног од најзначајнијих догађаја у новијој српској историји, приређена је поводом Дана државности установљеног у спомен на дан када је на збору у Орашцу 15. фебруара 1804. подигнут Први српски устанак и започела Српска револуција.
Пре 20 година, поводом 200. годишњице Првог српског устанка, Архив Војводине је, у сарадњи са другим установама, организовао изложбу оригиналних архивских докумената „Одјеци Првог српског устанка кроз документе архива у Војводини”. Напредак аналитичке обраде архивских фондова који обухватају период устанка и ширење спознаје о садржају архивске грађе, омогућили су да се претходна изложба освежи, допуни и употпуни новим документима.
У сачуваној архивској грађи, која представља сведочанство одређеног времена, наилазимо на податке о одјецима устанка у аустријској царевини и о нераскидивој, органској вези Срба са обе стране великих река. Изложба садржи преко 50 оригиналних докумената из фондова Архива Војводине и Историјског архива Града Новог Сада, који сведоче о устаничкој Србији приказаној у сарадњи, везама, националној пропаганди, трговини, забранама преласка границе, кореспонденцији државних органа, бунама у Срему (Тицанова буна) и Банату (Крушчичка буна), забранама српских књига, пребезима.
Бројним присутним колегама и посетиоцима изложбе обратили су се др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, Петар Ђурђев, историчар и директор Историјског архива Града Новог Сада и проф. др Владан Гавриловић, редовни професор на Одсеку за историју Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. У својим обраћањима указали су на значајан допринос Срба из Аустријске монархије развитку Првог српског устанка, који је довео стварања прве слободне државе на Балкану.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top