СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „ЕМОЦИЈЕ СЕ БОЈАМА ПРЕТАЧУ У СЛИКЕ” ДУЊЕ ПУЗИЋ И МИЛАНА ВРАНЕША

Дана 25. марта 2024. године у Архиву Војводине свечано је отворена изложба „Емоције се бојама претачу у слике” аутора Дуње Пузић и Милана Вранеша, чланова Удружења ЛИКУМ из Новог Сада.

Радови Дуње Пузић, рођене 30. јула 1947. године у Нишу, тематски су разуђеног садржаја који чине букети различитог цвећа, пејзажи, градске веђе и апстрактне форме. По речима Милета Игњатовића, ликовног критичара „…Техником акварела ауторка нас уводи у тајне ове најтеже дисциплине у сликарству, која захтева реализацију слике у једном даху и коју она непрестано култивише и унапређује. Медијским поступком акрилних флуида слика добија визуелни ефекат финог међусобног преливања и уливања боја једне у другу и лаким усмеравањем шпахтлом, добија мноштво колористичких акцената блиских апстрактном експресионизму.

Ово је четврта самостална изложба Дуње Пузић, дипломираног социјалног радника у пензији. Од 2016. године излагала је своје радове на четрдесет колективних и три самосталне изложбе. Учествовала је у бројним ликовним колонијама и хуманитарним акцијама, као и на међународним изложбама рукотворина где су њени радови награђени са две прве, три друге и једном трећом наградом.

Милан Вранеш, рођен марта 1950. године у Бачком Брестовцу, представио је Новосађанима своју прву самосталну изложбу. Најчешћи сликарски мотиви којима се обраћа Милан Вранеш јесу анималистички призори,  односно фигуре коњаи условни женски портрети као интегрални део композиције које су програмски најближе савременом реализму, који у основи не одбацује митолошку и алегоријску тематику.Разигране форме дивних животиња у слободној и динамичкој интерпретацији цртачке гестуалноти изведене су бојом, наглашавајући  виталност природе и живота у њој.

Милан Вранеш завршио је Пољопривредну школу у Футогу. Почев од 2016. године учествовао је на шездесет колективних изложби и колонија. Носилац је три прве награде и велемајсторске дипломе. Потпредседник је удружења УЛУ „Ликум”. Ради техником уље на платну и акрил, а мотиви на његовим сликама су коњи, бикови, рибе, иконе и женски портрети.

Изложбу двоје уметника у Архиву Војводине је отворио Миле Игњатовић, историчар уметности, а у име Удружења ЛИКУМ присутнима се обратила Марија Гавриловић.

Scroll to Top