УРУЧЕНЕ НОВИНАРСКЕ НАГРАДЕ И ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ДУНАВ”

Дана 25. априла 2024. године у Архиву Војводине Удружење новинара Војводине и нових медија свечано је уручило награде истакнутим новинарима, члановима овог удружења.

Жири у саставу: председник жирија академик проф. др Неђо Даниловић, др Валентина Чизмар, проф. др Виктор Радун, проф. др Душанка Комненић, проф. мр Сибила Петењи и Биљана Диковић, једногласно је донео одлуку о признањима:

Награду за животно дело – Димитрије Давидовић, једногласном одлуком жирија, добили су: др Зоран Ђерић, књижевник, новинар и театролог и Весна Савић, новинар и дугогодишњи уредник у листу „Дневник”.

Награда за новинарство и нове медије – Змај која се додељује заслужним новинарима и медијским радницима на телевизији, радију и порталима припала је мс Жељку Савићу, новинару и уреднику портала ТВ Арс Медија, аутору ТВ емисије „Водич кроз уметност и науку”, Немањи Ратковац, дипломираном новинару, комуникологу и уреднику ТОК телевизије и Атили Пете, инжењеру примењене фотографије и уреднику на Панон РТВ.

Награда за младо новинарско перо; која се додељује заслуженим новинарима, дизајнерима или фотографима у области нових медија. припала је мс Мирку Димићу, главном и одговорном уреднику часописа за науку, културу и уметност „Кровови”.

Награда за уметничку и документарну фотографију – Анастас Јовановић, у категорији уметничке фотографије добио је др Вукашин Живаљевић са Одсекa за медијске студије Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, док је у категорији документарне фотографије награду добио Исмет Иса Адемовски, запослен у Општинској управи Беочинa.

Награде (плакете, уметничке слике академског сликара Јовице Панића и књиге „Нови Сад песничка престоница“ издавача Друштво новосадских књижевника) уручио је председник жирија академик проф. др Неђо Даниловић, који је истакао да је стручни жири у саставу: председник жирија академик проф. др Неђо Даниловић, др Валентина Чизмар, проф. др Виктор Радун, проф. др Душанка Комненић, проф. мр Сибила Петењи и Биљана Диковић, одлуку о наградама донео једногласно.

Присутнима се обратио и мс Жељко Савић, председник УНВИНМ, који је истакао да се очекује да ће до краја 2024. године ово удружење бројати око 500 чланова, што је један од формалних услова репрезентативности удружења. Говорећи о стратегији даљег развоја Удружења, напоменуо је да УНВИНМ чине углавном академски чланови, те да је у плану сарадња са високошколским установама које изучавају медије, претежно у студијским програмима журналистика, културологија, комуникологија и фотографија. Поред сарадње са Школом фотографије Арс академије, УНВИНМ настоји да покрене сопствену школу новинарства која ће бити усмерена ка новим медијима – интернет порталима.

У оквиру програма свечаног уручења награда уприличена је и Трећа међународна фотографско-еколошка изложба „Дунав” у организацији Арс академије из Новог Сада, Друштва нових медија из Беочина, Удружења новинара Војводине и нових медија из Новог Сада.

40 уметничких и документарних фотографија на којима су приказани мотиви природе, али и однос човека према природи, новосадска публика може погледати у Архиву Војводине до 6. маја 2024. године.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Фото: Арс Академија

Scroll to Top