ПРВИ ПУТ НА ИЗЛОЖБИ У ИНОСТРАНСТВУ

ПРВИ ПУТ НА ИЗЛОЖБИ У ИНОСТРАНСТВУ

Документа Архива Војводине

Архив Војводине је 26. октобра 2015. године, на Дан државности, Републике Аустрије 
у организацији Међународне асоцијације ICARUS-а и Завичајног удружења подунавских Шваба Горње Аустрије, свечано отворио изложбу архивског материјала у Аустрији – у Мархтренку, представљајући на тај начин иностраној стручној и широј јавности изложбу:

Војводство Србија и Тамишки Банат (1849–1861)

Свечано отварање се одвијало у Народном дому културе у општини Мархтренк уз присуство званичника: градоначелника Мархтренка, Паула Мара; др Карла Хајнца, ICARUS; председника Завичајног удружења подунавских Шваба Горње Аустрије, инж. Антона Елмера; Светлане Станковић, представника Конзулата Републике Србије у Бечу; Владимира Павлова, покрајинског секретара за науку и технолошки развој; Бранимира Андрића, директор Архива Војводине; Зорана Стевановића, аутора изложбе и тима архивиста који су учествовали у припреми и реализацији изложбе и свечаног отварања у Републици Аустрији, у Мархтренку.

Архив Војводине је изложбом архивских докумената Војводство Србија и Тамишки Банат (1849–1861), 2014, обележио 165 година од оснивања ове круновине. Изложбу чини највећим делом архивска грађа Архива Војводине, али и књиге, ликовни материјал, серијске и периодичне публикације, картографска и рукописна грађа и сл. Само мањим делом, изложбени материјал је и из фондова других установа културе Републике Србије. На изложби је такође приказан и ликовни материјал чије дигиталне копије је Архив Војводине откупио од Аустријске националне библиотеке, као и садржај ретких аустријских службених листова и релевантни статистички подаци. У складу са основним принципима заштите архивске грађе, изворна документа су приказана на паноима у виду копија.

Изложба Војводство Србија и Тамишки Банат (1849–1861) говори о правно-политичком положају ове круновине, као и о животу Срба и других народа у оквиру Аустријског царства, средином XIX века. Oво је једна од најзначајнијих тема у српској националној историји и историји данашње територије АП Војводине. Међутим, историја овог периода још увек није довољно истражена, што је определило Архив да приреди ову репрезентативну изложбу и представи до сада мање позната, или потпуно непозната документа. На овај начин, драгоцена архивска грађа Архива Војводине је постала доступнија истраживачима и корисницима.ФОТОГРАФИЈЕ СА СВЕЧАНОГ ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ


 

Медији о Архиву Војводине

РТВ ПАНОНИЈА, 27. 10. 2015.

Архив Војводине је јуче, на Дан државности Републике Аустрије, свечано отворио изложбу архивског материјала у граду Мархтренку, представљајући на тај начин стручној и широј јавности изложбу “Војводство Србија и Тамишки Банат од 1849 до 1861 године”.


ИЗВОР: РТВ ПАНОНИЈА


 

ДНЕВНИ ЛИСТ ДАНАС, 27.10.2015.


 НОВОСТИ, 26. 10. 2015.


 

021 Радио, 22. 10. 2015.

Документи Архива Војводине први пут у иностранству

Архив Војводине ће 26. октобра 2015. године, на Дан државности Републике Аустрије, у организацији Међународне асоцијације ИЦАРУС-а и Завичајног удружења подунавских Шваба Горње Аустрије, свечано отворити изложбу архивског материјала у Аустрији у Мархтренку, представљајући на тај начин стручној и широј јавности изложбу Војводство Србија и Тамишки Банат (1849–1861)

 

РТВ ПАНОНИЈА, 22. 10. 2015.

 

Архив Војводине ће по први пут представити своју изложбу ван граница Балкана. Наиме, ради се о изложби “Војводство Србија и Тамишки Банат 1849-1861” која ће 26. октобра бити отворена у аустријском граду Мархтренку.

ИЗВОР: РТВ ПАНОНИЈА

Scroll to Top