ОДРЖАНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ИСЛАНД ОЧИМА СРПСКОГ ПУТНИКА” ВИКТОРА ЛАЗИЋА

Дана 21. септембра 2023. године, поводом доласка делегације петнаест исландских библиотекара, директора институција културе и радника у култури, у Архиву Војводине је отворена изложба фотографија „Исланд очима српског путника” путописца Виктора Лазића.

Виктор Лазић рођен је у Београду, 1985. године. Књижевник и адвокат, један је од најзначајнијих српских путописаца. Објавио је шест књига, више од хиљаду текстова и репортажа за различите медије, већином путописа. Оснивач је и председник Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат”, директор Музеја књиге и путовања и Музеја српске књижевности. Девета је генерација посвећеника култури у својој породици. Наиме, Библиотека „Лазић” основана је давне 1882. године.
Аутор изложбе тренутно завршава докторат из кинеског права, а такође је полиглота, научни и стручни преводилац за енглески језик са лиценцом туристичког водича, библиофил, филателиста и нумизматичар. Члан је Удружења књижевника Србије и добитник је неколико угледних награда. Почасни је члан Удружења туристичких водича Србије и Српског библиотекарског друштва. Дела су му превођена на енглески, немачки, руски, индонежански, пољски и македонски језик.

Корпус изложбе чине фотографије настале током боравка Лазића на Исланду, када је месец дана путовао са краја на крај Исланда и својим пером, али и фото-апаратом, забележио тренутке исландског живота и природу. Пењао се на вулкане, сачекивао аурору бореалис, дружио са колегама библиотекарима и проводио усамљеничке часове у дивљини и у процепима између континената. Изложба је омаж том путовању и уједно добродошлица исландским колегама и партнерима Архива Војводине.

На свечаном отварању присутнима су се обратили др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, Кари Бјарнасон (Kári Bjarnason), директор библиотеке острва Вестман и Виктор Лазић, аутор изложбе.

Изложба ће бити отворена до 25. септембра 2023. године.

Након разгледања изложбе чланови делегације са Исланда обишли су библиотеку Архива Војводине и Музеј присаједињења, где их је са радом Архива Војводине упознала Љиљана Дожић, архивски саветник и руководилац Одељења за документацију, информације и информациони систем.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top